Odporność organizmu jest uzależniona od różnych czynników. Jedni chorują często, inni sporadycznie. Jednak nawet osobie o wysokiej odporności na drobnoustroje może przytrafić się infekcja. W ciągu roku kalendarzowego występują okresy, w których jesteśmy bardziej podatni na choroby.
Kiedy chorujemy częściej?
Wzrost zachorowań u dorosłych i dzieci zauważalny jest głównie jesienią, zimą lub wczesną wiosną. Zmiana temperatury na niższą powoduje, że więcej czasu przebywamy w zamkniętych pomieszczeniach wraz z innymi ludźmi, a to powoduje zarażanie się nawzajem wirusami, a w efekcie powstają infekcje. Poza tym zimne powietrze zwiększa ryzyko zachorowań, to dlatego jesienią i zimą jesteśmy bardziej podatni na choroby. Najczęściej dochodzi do zakażeń gardła, zatok, ucha środkowego.
Wpływ na osłabienie odporności ma również styl życia. Niewystarczająca ilość witamin i minerałów powoduje, że organizm jest osłabiony i podatny na infekcje, dlatego ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta. Poza tym negatywnie wpływa również życie w ciągłym pośpiechu i długotrwały stres. Brak ruchu oraz zanieczyszczone powietrze również może być powodem osłabienia odporności przed drobnoustrojami.
Jak temu zapobiec?
Po pierwsze należy zadbać o prawidłową dietę, bogatą we wszystkie witaminy, składniki mineralne. Warto jeść czosnek, cebulę i inne warzywa oraz owoce. Szczególnie ważna jest podaż witaminy C i D, której zimą brakuje najbardziej, ze względu na małą ilość promieni słonecznych. Aby unikać przeziębień, należy ciepło się ubierać, ponieważ zimne powietrze najszybciej spowoduje ostry ból gardła. Dlatego powinno się nosić kurtkę i szalik, co na gardło wywiera ogromny wpływ. Jest to szczególnie ważne, gdy wychodzimy z nagrzanego pomieszczenia lub spoceni po treningu. Nie powinniśmy jednak bać się zimna, ponieważ dzięki niemu można się zahartować. Przegrzewanie się jest także niekorzystne i wpływa na zmniejszenie odporności. Zatem, co na gardło i inne objawy przeziębienia będzie najlepsze, by nie zachorować? Trzeba stosować się do właściwej diety i pilnować, by nie wychładzać organizmu, ani nie przegrzewać go. Najlepiej nie spożywać bardzo zimnych napojów, czy lodów, szczególnie przy częstych zapaleniach gardła. Co na gardło, gdy jednak zaczyna boleć? Gdy brakuje w domu leków na ból gardła, ból uśmierzy płukanie go wodą z solą lub wodą utlenioną. Jeśli nie ma poprawy, trzeba udać się do lekarza.