Loading

wait a moment

Kaszotto z indykiem – pomysł na szybki obiad dla całej rodziny

Kaszotto z indykiem – pomysł na szybki obiad dla całej rodziny

Kaszotto z indykiem może być idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, jeśli zależy nam na szybkim i zdrowym daniu. Połączenie kaszy, będącej źródłem zdrowych węglowodanów z bogactwem warzyw i chudym mięsem z indyka, będącym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jest jednocześnie pyszne i sycące. Dodatkowo, przygotowanie smacznego kaszotto z mięsa indyczego nie zajmie więcej niż pól godziny.

Kaszotto z indykiem, kaszą bulgur i suszonymi pomidorami

Danie z kaszą bulgur pozwoli cieszyć się smakiem warzyw i soczystego indyka w zupełnie nowej odsłonie. To ciekawa propozycja dla dzieci, które niechętnie sięgają po kasze. Pszeniczny bulgur ma piękny, złocisty kolor i łagodny smak, stanowiący idealną bazę dla połączenia indyka z warzywami

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dkg filetu z indyka
  • ¾ szklanki kaszy bulgur
  • 1 duża cebula
  • 8 pomidorów suszonych w oleju+ kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchew
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz, suszony tymianek, świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej patelni o grubym dnie lub woku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Na rozgrzany olej przełóż pokrojony w kostkę filet z indyka.
  2. Do lekko zrumienionego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew. Posól i popieprz do smaku, smaż razem przez kilka minut, aż do zeszklenia cebuli.
  3. Wsyp kaszę i wlej bulion. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory. Gotuj przez k. 15 minut, aż kasza i mięso zmiękną.
  4. Do prawie gotowego dania dodaj pokrojoną w kotkę lub wąskie paseczki czerwoną paprykę, przypraw suszonym tymiankiem. Gotuj razem ok. 5 minut W razie potrzeby dodaj nieco bulionu lub oleju z pomidorów.
  5. Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.

Pieczarkowe kaszotto z indykiem

Kaszotto pieczarkowe ma idealną, kremową konsystencję i wyrazisty aromat pieczarek. Indyk stanowi nie tylko źródło białka, ale również pyszny dodatek do aromatycznej kaszy i warzyw.

Na obiad dla 4 osób potrzebne będą:

  • 50 dkg pieczarek portobello
  • 40 dkg filetu z indyka
  • ½ szklanki kaszy pęczak
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej patelni lub szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej kilka łyżek oleju. Dodaj pokrojonego indyka, posól i popieprz do smaku. Smaż przez kilka minut, do lekkiego zazłocenia mięsa.
  2. Pokrój białą część dymki i pieczarki w półplasterki, dodaj do indyka i smaż razem przez kilka minut.
  3. Wsyp kaszę, wlej bulion i gotuj przez około pół godziny, często mieszając. W razie potrzeby wlej więcej bulionu. Gdy kasza będzie prawie miękka, dodaj śmietankę i gotuj razem przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj posypane obficie szczypiorkiem z dymki.

Indyk i kasza dają wiele rozmaitych możliwości połączeń. Eksperymentuj z rodzajami kaszy i dodatkami. Pyszne będzie kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi albo z kaszą jęczmienną, szpinakiem i szparagami. Warto zdać się na wyobraźnię i kierować własnymi upodobaniami kulinarnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *