Kaszotto z indykiem może być idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, jeśli zależy nam na szybkim i zdrowym daniu. Połączenie kaszy, będącej źródłem zdrowych węglowodanów z bogactwem warzyw i chudym mięsem z indyka, będącym źródłem łatwo przyswajalnego białka, jest jednocześnie pyszne i sycące. Dodatkowo, przygotowanie smacznego kaszotto z mięsa indyczego nie zajmie więcej niż pól godziny.
Kaszotto z indykiem, kaszą bulgur i suszonymi pomidorami
Danie z kaszą bulgur pozwoli cieszyć się smakiem warzyw i soczystego indyka w zupełnie nowej odsłonie. To ciekawa propozycja dla dzieci, które niechętnie sięgają po kasze. Pszeniczny bulgur ma piękny, złocisty kolor i łagodny smak, stanowiący idealną bazę dla połączenia indyka z warzywami
Składniki na 4 porcje:
- 40 dkg filetu z indyka
- ¾ szklanki kaszy bulgur
- 1 duża cebula
- 8 pomidorów suszonych w oleju+ kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól, pieprz, suszony tymianek, świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- W głębokiej patelni o grubym dnie lub woku rozgrzej kilka łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Na rozgrzany olej przełóż pokrojony w kostkę filet z indyka.
- Do lekko zrumienionego mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz marchew. Posól i popieprz do smaku, smaż razem przez kilka minut, aż do zeszklenia cebuli.
- Wsyp kaszę i wlej bulion. Dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory. Gotuj przez k. 15 minut, aż kasza i mięso zmiękną.
- Do prawie gotowego dania dodaj pokrojoną w kotkę lub wąskie paseczki czerwoną paprykę, przypraw suszonym tymiankiem. Gotuj razem ok. 5 minut W razie potrzeby dodaj nieco bulionu lub oleju z pomidorów.
- Podawaj posypane siekaną natką pietruszki.
Pieczarkowe kaszotto z indykiem
Kaszotto pieczarkowe ma idealną, kremową konsystencję i wyrazisty aromat pieczarek. Indyk stanowi nie tylko źródło białka, ale również pyszny dodatek do aromatycznej kaszy i warzyw.
Na obiad dla 4 osób potrzebne będą:
- 50 dkg pieczarek portobello
- 40 dkg filetu z indyka
- ½ szklanki kaszy pęczak
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 1 pęczek dymki
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- W głębokiej patelni lub szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej kilka łyżek oleju. Dodaj pokrojonego indyka, posól i popieprz do smaku. Smaż przez kilka minut, do lekkiego zazłocenia mięsa.
- Pokrój białą część dymki i pieczarki w półplasterki, dodaj do indyka i smaż razem przez kilka minut.
- Wsyp kaszę, wlej bulion i gotuj przez około pół godziny, często mieszając. W razie potrzeby wlej więcej bulionu. Gdy kasza będzie prawie miękka, dodaj śmietankę i gotuj razem przez kolejne 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj posypane obficie szczypiorkiem z dymki.
Indyk i kasza dają wiele rozmaitych możliwości połączeń. Eksperymentuj z rodzajami kaszy i dodatkami. Pyszne będzie kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami leśnymi albo z kaszą jęczmienną, szpinakiem i szparagami. Warto zdać się na wyobraźnię i kierować własnymi upodobaniami kulinarnymi.