Acerola cechuje się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Posiada najwięcej witaminy C ze wszystkich owoców – ponad 30 razy więcej niż cytryna. Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli dostarcza tyle witaminy C, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik. Na tym jednak nie kończą się jej cudowne właściwości. Jakie działanie na organizm wykazuje acerola?
Acerola – ogólna charakterystyka
Acerola, kojarzona również jako wiśnia z Barbados jest gatunkiem wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Znalazła ona zastosowanie w medycynie naturalnej tego egzotycznego miejsca dzięki swoim właściwością leczniczym, a dokładniej jej małych, kwaskowatych owoców. Niegdyś były one wykorzystywane w leczeniu ospy wietrznej, anemii oraz dolegliwościach płuc i wątroby – zarówno u osób dorosłych, jak i dzieci. Mimo wszystko najczęściej stosowane były w przeciwdziałaniu objawom przeziębienia oraz we wspomaganiu układu odpornościowego dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu. Obecnie owoce aceroli są przede wszystkim znane z tego, iż są ogromnym źródłem witaminy C. Ponadto zawierają jeszcze dwa inne cenne przeciwutleniacze – antocyjany i karotenoidy. To właśnie dzięki takiemu składowi, acerola stanowi element wielu suplementów diety, mających na celu wsparcie naturalnej odporności – np. gripovita acerola.
Acerola – najlepsze źródło witaminy C
Acerola zaliczana jest do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C – od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy. Warto wiedzieć, iż zielone owoce aceroli posiadają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w odniesieniu do owców dojrzałych. Spożycie 3 owoców tej rośliny pokrywa zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę.
Witamina C wspiera odporność organizmu. Jest również skutecznym przeciwutleniaczem, który wspomaga pracę układu krążenia – zmniejsza ryzyko udaru mózgu, obniża ciśnienie oraz zapobiega miażdżycy. Wykazuje również potencjalne działanie przeciwnowotworowe, jak i jest jednym z gwarantów mocnych i sprawnych stawów i kości. Jej niedobór może objawiać się szybkim męczeniem się, osłabieniem, brakiem apetytu, krwawieniem z dziąseł, skłonnością do występowania siniaków, bólami mięśni i stawów.
Acerola – skarbnica antocyjanów i karotenoidów
Innymi niezwykle ważnymi przeciwutleniaczami, jakie są zawarte w aceroli, są antocyjany (rodzaj flawonoidów) oraz karotenoidy, które nadają ciemnoczerwone zabarwienie owocom aceroli. W soku z aceroli zaobserwowano obecność 17 karotenoidów. Niektóre źródła donoszą o zawartości karotenoidów wynoszącej 371-1881/ mg/100 g. Wśród nich największą ilość stanowi beta-karoten, zwany również prowitaminą A (nawet do 75%). Jest to związek, który zapewnia właściwe funkcjonowanie zmysłu wzroku (m.in. redukuje ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej będącej główną przyczyną utraty wzroku u osób starszych), przyspiesza opalanie, wzmacnia odporność oraz zapobiega chorobom serca.
Ilość antocyjanów w aceroli oscyluje w granicach 37,9-597,4 mg, a flawonoli 70-185 mg. Antocyjany także wywierają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i wzrok. Ponadto działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie i potencjalnie przeciwnowotworowo.