Loading

wait a moment

Dlaczego powinniśmy jeść więcej żurawiny?

Dlaczego powinniśmy jeść więcej żurawiny?

Naturalne właściwości żurawiny są coraz częściej wychwalane przez lekarzy. Co warto wiedzieć o jej prozdrowotnym działaniu? Okazuje się, że regularne spożywanie tych czerwonych owoców może okazać się dla nas korzystniejsze niż przyjmowanie wielu powszechnie stosowanych suplementów diety.

Cenne właściwości żurawiny

Pochodząca z Ameryki Północnej żurawina od dawien dawna stosowana jest jako środek zapobiegający wielu chorobom. Jednak dopiero w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat naukowo potwierdzono jej cenne właściwości. Nie tylko zawiera wiele witamin i minerałów, ale także błonnik, a obecne w niej flawonoidy pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy. Jej spożywanie zaleca się przy niedoborze witamin C, E oraz witamin z grupy B, a także magnezu, wapnia, żelaza i jodu. To jednak nie wszystko – żurawina to także cenny suplement diety, a w niektórych przypadkach może wystąpić nawet w formie leku.

Regularne spożywanie tych cennych owoców znacznie obniża prawdopodobieństwo wystąpienia infekcji dróg moczowych, przeciwdziałając osadzaniu się na ścianach pęcherza i cewki moczowej bakterii E. coli. Chroni nas dodatkowo przed powstawaniem kamieni nerkowych. Doskonale wpływa także na nasze serce i polecana jest wszystkim osobom zagrożonym wystąpieniem zakrzepów lub miażdżycy, ponieważ skutecznie rozszerza naczynia krwionośne. A to dopiero część jej prozdrowotnych właściwości: może służyć także dziąsłom, zapobiegając rozwojowi bakterii występujących w jamie ustnej, zwalcza opryszczki, a nawet może wykazywać właściwości przeciwnowotworowe.

Żurawina – zastosowanie

Sięgając po żurawinę, najczęściej wybieramy jej słodszą i częściej spotykaną formę – suszone owoce, stanowiące doskonałą przekąskę dla każdego miłośnika zdrowych smakołyków. W niektórych daniach może wystąpić jako składnik sosów lub stanowić dodatek do mięs. Spotkać możemy ją także w formie suplementu diety, takiego jak np. Żurawit, Furoxin czy Proberry Farm. Jedynymi przeciwwskazaniami do regularnego spożywania żurawiny są nieleczone kamienie nerkowe, osteoporoza i przyjmowanie leków zawierających warfarynę.